Internet Nedir?

by Uydu Frekansları,Uydu Kanalları,Canli İzle,Turksat,Uydu Problemleri on 4 Eylül 2013 Çarşamba

Internet nedir, sahibi kimdir? Hemen gülümsemeyin, bu soruyu soran çok kişi var. Ve çok haklılar: Kimdir bu Internet’in sahibi; Internet servis sağlayıcılar mı, telekomünikasyon şirketleri mi, devlet mi? Aslında Internet’in sahibi yok. Hemen anlatalım: Internet, tüm dünyaya yayılmış, birbirleri ile bağlantılı, yani birbirleri ile “konuşabilen” yüz binlerce bilgisayardan oluşan bir ağdır. Zaten “Internet” sözcüğü, İngilizce’de “uluslararası ağ” anlamına gelen “international network” sözcüklerinin birleştirilmesinden oluşmuştur. Bu uluslararası ağın çekirdeğinde birbirine yüksek hızlı bağlantılarla bağlı, sürekli çalışır haldeki bilgisayarlar (sunucular) vardır.
Gerek telekomünikasyondan sorumlu devlet kuruluşları, gerek özel şirketler çeşitli ülkelerde bu bağlantıyı sağlayan ana omurgaları (backbone), yani ana iletişim hatlarını kurarlar. Bu omurgalardan Internet servis sağlayıcılara, şirketlere, üniversitelere ve daha önemlisi diğer ülkelerdeki omurgalara bağlantılar yapılmıştır. Bunların kendi aralarında da pek çok bağlantı vardır ve böylece çok bağlantılı bir “ağ” oluşmuştur.
Bunlar rasgele bağlantılar değildir; Internet ile ilgili bir hizmet vermek – Internet trafiğini yönetmek, Web sayfaları sunmak, evlerdeki ve şirketlerdeki kişilerin telefon hatları veya diğer özel hatlar aracılığıyla bu sunuculara bağlanmasını sağlamak, e-posta hizmetleri vermek vb. – amaçlı kurulmuş bağlantılardır. Örneğin evimizden modemimizle Internet servis sağlayıcımızın numarasını çevirip Internet’e bağlandığımızda, bizim PC’miz de Internet’in bir parçası olur.
Olur ya, bu bilgisayarlardan bazıları – hatta en önemli olanları – devre dışı kaldığında bile Internet yok olmaz, çünkü bu iç içe geçmiş ağ yapısı sayesinde Internet üzerinde ulaşmak istediğimiz başka bilgisayarlara farklı Internet sunucuları üzerinden ulaşabiliriz. Bu trafiği de, biz farkında olmadan Internet servis sağlayıcılardaki ve telekomünikasyon şirketlerindeki sunucu bilgisayarlarda yüklü özel yazılımlar yönetir.
Internet altyapılarının sahibi elbette vardır ama böyle kolektif ve tüm dünyaya yayılmış, bizi hedefimize pek çok farklı yoldan ulaştırabilecek, kendi PC’mizin de bizzat bir parçası olduğu bir sistemin sahibi şudur demek pek kolay değil.

Blog, Updated at: 22:28

0 yorum:

Yorum Gönder


Facebook Sayfamızı Beğenin

Blogger tarafından desteklenmektedir.

İzleyiciler